Familia artistilor

Familia artistilor

de Alexandru Vlahuta

Veacul acesta se va inchide pe-o lume de "societati" : societatea functionarilor, a studentilor, a pensionarilor, a carutasilor, a vaduvelor sarace ... Nesiguranta, greutatile vietii, temerea vaga de nefericiri neprevazute indeamna pe oameni sa se apropie tot mai mult intre ei, sa se aseze umar la umar, ca astfel sa fie mai tari si mai pregatiti in lupta pentru existenta. Si nimic nu ne stringe la bine laolalta, nimic nu n face mai prietini si mai solidari ca amenintarea unui vrajmas comun, la loviturile caruia suntem expusi deopotriva. O furtuna pe mare infrateste pe toti calatorii de pe corabia care e in primejdie; si-n desperata imbratisare a naufragiatilor este poate cel mai mare simbol de solidaritate  si de contopire a vietii. Oamenii cari urasc, acei cari gasesc o voluptate in suferintile altora uita, se vede, ca si ei sunt expusi la dureri, si ca, daca n-ar fi decit moartea  care ne astupa gura la toti, inc-ar fi un cuvint destul de puternic ca sa nu ne mai dusmanim atita si sa nu mai fin asa rai si patimasi unii cu altii.
De cite ori nu m-am intrebat vazind invrajbirea in are traiesc unele talente mai de seama la noi: Oare de ce nu se pot suferi oamenii acestia? Nu e gloria nu e nemurire de ajuns pentru oricine ar sti s-o cucereasca? Nu suntem noi in stare sa admiram cit de multi alesi, numai sa fie? ... Suntem asa de putini acei cari v-ati deosebi din gloata noastra; de ce nu va iubiti? de ce cautati sa va intunecati meritele unul altuia? Va temeti ca n-o s-avem destula marmura pentru statuiele voastre?
Ce frumos si moralizator spectacol ar fi pentru noi sa va vedem uniti, lucrind c-o intrecere de camarazi, nu de vrajmasi, la desteptarea neamului nostru! Ni s-ar parea ca sunteti mai mari; si v-am admira mai mult. Energia voastra ni-i scumpa, si noi suferim cind cheltuiti din ea pe inveninari si pasiuni de rind. Dar si voi suferiti, pentur ca de multe ori va impuneti sa gasiti urite si detestabile unele lucruri frumoase, care au marele cusur de a fi facute de altii, si va pervertiti modul de a judeca, si furati sufletului vostru placerea de a admira - una din cele mai mari si mai senine placeri ale vietii. Si in loc sa va bucurati de o lucrare buna a camaradului vostru, voi invinetiti de necaz si de rautate: va creati amaraciuni, de bunavoie, ca si cind viata n-ar avea destule si fara asta.
Si, cu toate astea, se stie ca emotiile estetice, au darul de a induiosa si contopi inimile omenesti. Arta - ea insasi o forma a simpatiei - face pe om mai bun, mai iubitor, mai altrist.
Veacul acesta se va inchide peste societatea plapomarilor, a maturatorilor, a hingherilor ... Sa speram ca cel viitor va aduce "familia artistilor" !






Familia artistilor


Aceasta pagina a fost accesata de 2220 ori.