Campulung

Campulung

de Alexandru Vlahuta


De la Curtea-de-Arges o luam de-a dreptul peste muscele si, dupa sase ceasuri de umblet mai mult prin padure, sosim pe la pranzul cel mare in Campulung. Orasul se intinde pe-o vale racoroasa la poalele muntilor. Dealuri acoperite de livezi il adapostesc de vanturi. Raul Targului il spala si-l inveseleste cu undele lui limpezi si galagioase. Strazile sunt drepte, curate, umbrite de arbori - mai toate casele au gradina; unde te uiti, vezi numai flori, razoare de flori pe langa ostrete, glastre de flori in cerdacuri si pe la ferestre - orasul tot e impodobit cu flori.

Aici, la locul acesta linistit, retras, a descalecat acum sase sute de ani primul nostru voievod, Radu Negru, care s-a scoborat din Fagaras pe matca Dambovitii s-a venit sa intemeieze tara noua dincoace de Carpati. Aici s-a asezat cea dintai capitala a Romaniei - cuibul de scurta odihna al legendarului vultur menit sa despice atatea vijelii cu zboru-i indraznet - aici s-a ridicat de norocosul descalecator cea dintai biserica domneasca, in amintirea acelor zile mari si insemnate de la cari un alt drum ni se deschide si incepe o noua istorie pentru neamul nostru.

Ma opresc ganditor in fata chipului de bronz al falnicului Basarab - pastor cuminte, care si-a tras turma din bataia fiarelor. Cum sa nu te simti mandru ca esti roman si cum sa nu ramai uimit de taria neamului tau si sa nu-l slavesti, cand cugeti la cate s-au petrecut de atunci... la cate primejdii au invaluit mana aceasta de oameni, samanata pe braiele Carpatilor - sase veacuri de lupte si de zbucium, sase veacuri de neadormita si darza impotrivire la navala atator vrajmasi, cari-aduceau in tara asta blanda urgia si jaful razboiului cu toate cruzimile lui: stricarea gospodariilor si salbaticirea oamenilor, izvoarele muntilor rosite de sange, orasele-n flacari, femei desculte, cu prunci in brate, alergand pe lanurile pustiite, sute de lesuri zacand nengropate pe marginea drumurilor!... si ce de viteji si-au pus zilele lor punte biruintii, pana sa rasara si pentru noi mult asteptata zi de mantuire si de liniste! N-a fost pe lume un neam mai incercat ca al nostru. N-a fost popor care sa-si fi platit mai scump dreptul de a trai in tara si-n legea lui, popor pe care sa-l fi impins la jertfe mai mari adanca dragoste de mosie si dorul de neatarnare.
Campulung


Aceasta pagina a fost accesata de 2335 ori.