Numarul lui... LEGIUNE

Numarul lui... LEGIUNE

de Alexandru Vlahuta

E-ntr-o perpetua adoratie de propria d-sale persoana: isi face carare la ceafa, poarta haine lungi, manusi, caramizii, si cind merge pe strada, se uita prin vitrine, si se admira de la bordurile cilindrului pina-n virful ghetelor.
E totdeauna de parerea ta. Cind zimbesti, se tavaleste de ris; cind oftezi, il ineaca plinsul. Esti amator de cai? se prapadeste dupa cai; esti muzicant? ... pasiunea lui; esti anarhist? iti scoate portretul lui Vaillant din buzunar si-l saruta; esti peste? asta a fost o slabiciune a lui de cind era mic, si forta lui de cum s-a facut mare. Si orice boala ai, o are si el.
De profesie flaneur. Insinuant, lingusitor si totdeauna bine-mbracat - deci introdus in lumea buna. A calatorit mult, a vazut minunile lumii, cunoaste personal celebritatile. Evropii, s-a citit ... orice carte, numai ca nu-l prea ajuta memoria, altfel ti-ar spune bucuros si de cine era scrisa, si ce cuprins avea...
Saptamina trecuta l-am vazut la teatru, dichisit, pomadat, taia cu ochii damele din loji. Era crai rau in antracte. Iar cind se ridica cortina, isi netezea cu satisfactie frizura, si, tinta cu ochii la scena, sorbea vorbele actorilor ... Se juca Vinatorii de zestre.

Numarul lui... LEGIUNE


Aceasta pagina a fost accesata de 2076 ori.