Studii critice de I.Gherea
de Alexandru Vlahuta
Cu titlul acesta a iesit de curand din tipografie Romanului un frumos volum de 398 de pagini format "Charpentier".
Volumul curpinde opt articole mari:
1. Asupra criticii. O cercetare adanca si lamuritoare asupra sensului si rolului insemnat pe care il are critica moderna in producerile artistice ale spiritului omenesc. Acest articol ne arata mijloacele de care criticul se serveste in cautarea adevarului, modul stiintific de a-si aduna si limpezi piesele de convingere, procedarea logica si cu minte, care face sa izvorasca atata lumina din cartea lui Gherea.
2. Deceptionismul in literatura romana.
3. Eminescu
4. D-lBrociner ca descriitor al vietii taranesti.
5. A. Vlahuta
6. Pesimistul de la Soleni
7. Tendentionismul si tezismul in arta.
8. I. L. Caragiali.
Si aceste opt subiecte deosebite pot fi privite ca opt capitule ale unuia si aceluiasi studiu, un studiu imens asupra puterei si chemarei unui artist in largul camp de lupta al vietei. In cartea aceasta, de la cele dintai pagini, simti ca ai de-a face c-un om bun, generos, eminamente filantrop, traind in bucuriile si durerile celorlalti, vibrand in marea viata a lumei, ca si cum nervii sai proprii ar fi iesit peste hotarele lor firesti si s-ar gasi ramificati in intreaga omenire. Numai asa a putut ajunge la o extraordinara largire de vederi, la o putere de-a intelege si de-a judeca lucrurile c-o adancime si c-o seninatate de care adesea ramai in uimire inzestrat c-o minte frumoasa, pe care si-a intarit-o printr-o cultura vasta, neobicinuita la noi, muncitor pacient si profund onest, d-l I. Gherea este cel dintai care aduce in literatura noastra critica constructiva, la lumina careia artistul se desluseste si se arata si lumei si siesi asa cum e.
Nu se poate da o carte mai buna si mai pretioasa tinerimei noastre, in mare parte descurajata si impinsa prea de timpuriu la pesimism, cea mai nenorocita s mai dizolvanta boala a timpului.
Cata lumina, cat adevar si cata insufletire e in aceasta admirabila lucrare a d-lui Gherea! Sunt pagini cari te renasc! Cu cat citesti, cu atat te simti mai bun, mai cu minte si mai puternic in lupta vietei. Pentru voi mai ales e aceasta carte, tineri nenorociti, si umiliti, si slabi, si descorajati, cititi-o cu luare-aminte, si nu uitati niciodata aceste cuvinte ale lui Gherea, cele mai intelepte si mai sanatoase cuvinte ce s-au scris in zilele noastre:
"... Un om care, cazand in lupta, se ridica iarasi cu puteri noua, cu hotarare nestramutata de a se lupta inainte, un om care, chiar invins ori pierand, nu-si pierde nadejdea in dreptatea si in bunatatea cauzei pentru care se lupta; un om care, chiar in ceasul de pe urma, buzele invinetite, uitandu-se in fata mortei, va repetacelor de primprejur cel mai mare, mai plin de inteles, mai nobil cuvant al limbei omenesti : "Inainte!". Iata idealul nostru ..."
Studii critice de I.Gherea
Aceasta pagina a fost accesata de 2081 ori.