Millo

Millo

de Alexandru Vlahuta

Saptamina trecuta, la teatrul cel mare, in cea dintii seara a Estudiantinei, am mai putut vedea pe iubitul nostru artist Millo, in cea mai cunoscuta creatie a sa, Paraponisitul.
Nici vorba, domnul Millo simte foarte bine cit de mult i-a rapit neindurata virsta din vigoarea-i de odinioara si cit de cu neputinta i-ar fi astazi sa mai sustina, cu succes, povara marelui sau talent. Si daca ne mai face citeodata placerea de a ni se mai arata pe scena, e numai pentru ca-l biruie dorul de publicul pe care l-a stapinit o jumatate de secol cu farmecul talentului sau, acel dor adinc si neadormit de tineretea si gloria de odinioara pe care numai artistii il cunosc.
De aceea, cind domnul Millo s-a aratat pe scena, in primirea entuziasta a publicului recunoscator, figura lui intimpa ropotul zgomotoaselor aplauze c-un zimbet inteligent si trist, in care se vedea durerea sincera si personala a omului care simte si il doare ca nu mai e ce a fost odata, si cum inainta incetisor si tacut spre rampa, ochii si gestul lui de "paraponisit" spuneau lamurit lumii, care-l aplauda mereu: "Degeaba, s-a dus vremea lui Millo, voi nu aplaudati decit fantoma acestei glorii stinse!"
Cind Paraponisitul se ispravi, si nu mai ramase decit Millo pe scena, sala izbucni intr-un ropot prelung si incapatanat de aplauze. De doua ori a trebuit sa se ridice cortina si, adinc miscat, batrinul artist parea ca intinerise in infierbintarea zgomotoaselor ovatii - voios si spinten, fugea pe scena, ca un copil de cincisprezece ani.
Cind publicu-l cheama pentru a treia oara, inainta pina la rampa. Sala se umplu de tacere. Artistul, se inclina, stringindu-si la piept haina de paraponisit, lunga, veche si cu buzunare multe, si cu o voce adinc emotionata, multumi astfel iubitilor sai admiratori:
"Primirea calduroasa si simpatia ce mai aratati batrinetelor mele a sters din mine toata paraponiseala!"
Felicitam pe publicul care stie sa-si arate, subt orice forma, recunostinta ce datoreste alesilor sai. Pentru artistii cari-si duc cu el toata splendoarea talentului lor nu mai ramine decit aceasta sfinta mingiiere.
Millo


Aceasta pagina a fost accesata de 2348 ori.